Gerecht van de maand
Dorade Mediterranée
Een heerlijk zonnig recept voor herfstige dagen. De dorade is gezond voedsel; het is een halfvette vis, bomvol vitaminen, mineralen en omega 3 vetzuren. Een eventueel alternatief voor dorade is zeebaars.
Wat heb je nodig?
2 schoongemaakte dorades waarvan de schubben zijn verwijderd
2 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
4 bosuitjes of 2 uien
1 venkel
6 groene asperges
2 rode puntpaprika’s
4 teentjes knoflook met schil opengesneden
Voorgekookte aardappelschijfjes, ongeveer 200 gram
1 dl witte wijn
Olijfolie
Grof gemalen zwarte peper en zeezout
Paprikapoeder
2 eetlepels gehakte bladpeterselie
2 eetlepels bieslook
1 limoen (schil geraspt en uitgeperst)
2 dl vinaigrette - stel een vinaigrette samen die je vaker maakt en lekker vindt
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 190 graden. Wrijf de vis aan beide kanten in met peper, zout en de paprikapoeder. Steek de tijm en de rozemarijn in de dorade. Zoek een mooie ovenschaal uit en leg de vissen hierin. Wanneer de groente in grove stukken is gesneden, leg deze dan over en rondom de vis in de schaal. Voeg op het laatst knoflook toe en besprenkel het geheel met de lekkere witte wijn en de olijfolie.
Plaats deze ovenschaal gedurende 12 minuten in de voorverwarmde oven op 190 graden. Na 6 minuten zet je de grillstand aan en besprenkel je de vis af en toe gedurende 4 minuten met het vocht uit de schaal. Hierna haal je de schaal uit de oven, besprenkel je de vis nogmaals met wat olie en maak je het geheel af met de bladpeterselie, limoensap en rasp, peper en wat grof zout uit de molen, bieslook en het groen van de eventueel apart gehouden venkelpuntjes.
Serveer met de zelfgemaakte vinaigrette en serveer er een lekker glas Godello van Siete Pecados bij.
Geniet ervan!
De dorade kan eveneens op de barbecue worden gemaakt. Bij een open barbecue gebruik als schaal stevig aluminiumfolie.
- Kies een ander recept...